U bevindt zich hier > welkom » atelier » materialen » Diamant

Diamant

De bekendste en meest waardevolle edelsteen ter wereld is diamant. Alleen de naam diamant, afgeleid van het Latijnse Adamas (Onverslaanbaar), doet ons hart sneller kloppen. Het is het hardste materiaal bekend op deze planeet. Maar hoewel dit gegeven erg bijzonder is, is het de onovertroffen glans van diamant die hem zo speciaal maakt.

Op deze site worden de belangrijkste punten vermeld om u zo een beter idee te geven wat een diamant precies is. U kunt na het lezen van deze informatie dus een betere keuze maken voor het sieraad van uw dromen.

Diamant is één van de meest zeldzame edelstenen ter wereld en wordt slechts op een aantal plaatsen in de wereld gevonden. De edelsteen wordt gevormd diep onder de oppervlakte van de aarde. Slechts onder bepaalde voorwaarden komen deze stenen naar een hoger gelegen deel van de aarde waar ze door de mens kunnen worden gevonden.

De waarde van een diamant wordt bepaald door de vier C's. Dit staat voor de Engelse termen Carat, Clarity, Color en Cut.

Carat (Gewicht)
Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in Carat (zegge: Karaat). Dit is niet te verwarren met Karaat bij goud, dit gaat over het goudgehalte van de legering. Eén crt. is 0,2 gram en is afgeleid van de pitjes van de Carob-tree in Zuid-Afrika. In het Nederlands heet deze boom de Johannesbroodboom. Deze pitjes werden vroeger gebruikt om diamanten te wegen bij de mijnen in het zuiden van het continent.

Eén carat wordt onderverdeeld in honderd punten om zo ook de waarde van minder grote diamanten te kunnen bepalen. Een diamant van tien puntjes is dus 0,10 crt. Hoe groter de diamant is, hoe groter de waarde en hoe hoger de prijs. Een hele grote diamant is vele malen zeldzamer dan een iets kleinere. Een diamant van 50 punten zal dus niet vijf keer zo kostbaar zijn als een diamant van 10 punten maar misschien wel 7 of 8 keer.

Clarity (Zuiverheid)
Het komt zelden voor dat een diamant compleet zuiver is. Bijna alle diamanten hebben zogenoemde insluitsels. Hoewel dit met het blote oog niet te zien is en het weinig tot zelfs geen verschil geeft in de schittering, is het toch van grote invloed op de waarde van diamant.

In deze tabel staan de zuiverheden van diamant gerangschikt:

 • LQ: Loupe Clean
  Het is zelfs met een loupe niet mogelijk om een insluitsel te ontdekken, de diamant is dus helemaal zuiver.
 • VVS: Very Very Small Inclusions
  Er is een onzuiverheid maar deze is nauwelijks te ontdekken, alleen een persoon met een geoefend oog ontdekt dit door te kijken met een loupe.
 • VS: Very Small Inclusions
  Met een loupe is te ontdekken dat een diamant niet geheel zuiver is maar toch behoort de VS kwaliteit tot de betere diamant kwaliteiten.
 • SI: Small Inclusions
  Het is te zien dat een diamant een enkele onzuiverheid bevat. Nog steeds doet deze kwaliteit maar weinig af aan de glans en schittering van een diamant.
 • P: Pique
  Bij Pique (Pikee) is met het getrainde blote oog te zien dat een diamant niet zuiver is. Deze kwaliteit kan afdoen aan de glans en schittering.

Color (Kleur)
De kleur van een diamant of beter gezegd de afwezigheid van kleur is ook van groot belang als wij de waarde van een diamant bepalen. Hoewel de verschillen in kleur miniem zijn is het toch goed te weten hoe dit nu precies zit. De benaming van de kleur wordt uitgedrukt in de letters D t/m Z. We beginnen bewust niet bij de A omdat het goed zou kunnen dat er ooit een diamant wordt gevonden die nog kleurlozer is dan een diamant met een D-kleur.

In deze tabel staan de kleuren voor diamant gerangschikt. U zult naast de hedendaagse omschrijving ook de ouderwetse benamingen voor kleur treffen.

 • D: Exceptional White (Jager)
  Dit is bijzonder dicht tegen het kleurloze aan. Bij sommige diamanten met een D-kleur lijkt het zelfs of er een blauwige gloed omheen hangt. De D-kleur wordt beschouwd als het meest waardevol.
 • E: Exceptional White (River)
  De diamanten met een E-Kleur zijn nog steeds van een buitengewoon goede kwaliteit. Het verschil is nauwelijks te zien.
 • F: Rare White  (river)
  Zoals te zien is in de tabel werden E en F vroeger beiden River genoemd. Dit geeft alleen maar aan hoe klein het verschil is.
  G: Rare White (Top Wesselton)
 • De G-kleur is de meest verkochte kleur diamant in Nederland. Het is nog steeds nauwelijks te ontdekken wat de verschillen zijn met een D,E of F-kleur
 • H: White (Wesselton)
  Pas vanaf de H kleur is het enigszins te ontdekken wat het verschil nu precies is. Maar eigenlijk alleen als men het direct vergelijkt met een diamant met de D-Kleur. H is nog steeds van een buitengewoon hoge kwaliteit.
 • I-J: Slightly tinted white (Top Crystal/Crystal)
  Zoals de omschrijving al zegt zijn de I en J-kleur een beetje wit. Nu kunnen we pas zien wat het verschil in kleuren precies inhoudt. Deze diamanten zullen een licht gelige kleur hebben en worden vaak beschreven als "van de kleur af" 

Cut (slijpel)
Het Slijpsel is ook van invloed op de waarde van een diamant. De bekenste slijpvorm van een edelsteen is de briljant. Deze ronde vorm is bijzonder omdat het de unieke eigenschappen van een diamant het beste naar boven brengt. De diamant schittert het meest als hij briljant is geslepen. Er zijn natuurlijk ook nog andere bekende slijpvormen zoals de Princess, de vierkant geslepen diamant en de Pendeloque (peervormig). Hieronder ziet u een paar foto's met betrekking tot het slijpen van een Diamant.

 8 Vlakkige ruwe Diamant  De slijper aan het werk  Slijpvormen
 8 vlakkige ruwe diamant De slijper aan het werk  Slijpvormen 

 

Refurbished

Breil BW0072 (dames)Breil BW0072 (dames)
Prijs: 100,-

Bekijk dit item
Alle items

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Laatste Nieuws

- Bead-It

Overzicht nieuws